Pandeminin hayatımıza girmesiyle birlikte bir çoğumuz evden çalışır olduk. Peki bu durumda hayatımızda ilk ne değişti? Cevap veriyorum: “Beslenme Düzeni” Kahvaltı saatleri 10.00-11.00’lere akşam yemekleri 19.00’lara çekildi. Bir çok ünlü ismin de bu düzeni benimsemesi ile birlikte International Food Information Council Foundation (Uluslararası Gıda Enformasyon Konseyi Kurumu) araştırmasına göre, geçen yılın en popüler diyeti “intermittent fasing” yani aralıklı oruç diyeti oldu.
Kimileri kilo vermek için uygularken kimileri de daha az insülin salgılattığı için yeni beslenme düzeni olarak kabul etti. Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey de bu isimler arasında. Şimdilerde 50 yaşında olan ve fit görünümüyle kendine hayran bırakan aktör Terry Crews, X-men’imiz Hugh Jacman, Jennifer Lopez, Miranda Kerr, Benedict Cumberbatch, Dr. Mehmet Öz ve bir çok ünlü isim daha aralıklı oruç düzeninde besleniyor.
Aralıklı oruç yöntemi nedir? Nasıl uygulanır? Sağlıklı mıdır? Sizlere bu soruların cevabını vermek istiyorum.
İster 5-2, ister 16-8 yeme düzenini takip edebilirsiniz. 16-8 düzeninde günün 16 saati oruç tutup şekersiz çay, kahve, bitki çayı, maden suyu ve su dışında bir şey yememek gerekiyor. 16 saatin 7-8 saati uykuda geçtiği için çok zor olmasa gerek. Yemek yenebilen 8 saatlik dilim ise sabah 11 ile akşam 7 arası olmalıdır.
5-2 düzeninde ise haftanın iki günü (peş peşe olmayan), Günlük ihtiyacınız olan kalorini sadece %25’ini almalısınız. Yani 1600 kalori ihtiyacı olan bir kişi haftanın 2 günü günlük 400 kalorili bir beslenme programı yapmalıdır.
En çok tercih edilen 16-8 düzenini nasıl uygulayabilirsiniz biraz anlatmak istiyorum. Güne su içerek başlamalısınız ki metabolizmanız da sizinle birlikte uyansın. Kahvaltı öncesi 10 gibi 1 kupa şekersiz kahve tercih edebilirsiniz. Saat 11’de güzel bir kahvaltı yapın. İhtiyaca göre 1 ya da 2 ara öğün yapabilirsiniz. Akşam yemeğinizi en son 7’de bitirin. Akşam yemeği sonrası artık su, çay ve kahve dışında bir şey tüketmiyoruz.
Bu diyet hakkındaki bir diğer yanlış algı ise 8 saatlik dilimde istenilen her şeyin yenilebileceğinin sanılmasıdır. Bu diyetin zayıflamaya işe yaraması için sağlıklı yemek zorundasınız. Diyetinize balık, çiğ kuru yemiş, zeytinyağı gibi sağlıklı yağları; hayvansal ve bitkisel proteinleri; tam tahıllı ekmek ve glisemik indeksi düşük besinleri ve vitamin mineral almak için sebze-meyveleri ekleyin. Aralıklı orucu deneyip kilo veren bir çok danışanım kilo verimi sonrası bu düzeni devam ettiriyor.
Kilo veriminde bu kadar etkili olmasının sebebini İngiliz Diyetisyenler Birliğinin sözcüsü Dr. Linia Patel “Bunun sebebi aslında basit matematik, zira aldığınız kaloriyi azaltmış oluyorsunuz” diyerek açıklıyor. “insanlar Kuralları Sever” diyen Patel’e göre: “İnsanlara sağlıklı ve dengeli beslenmelerini söylemek yeterli olmuyor. Biraz disipline girmek ve hiçbir şey yemeyeceğimiz belli sürelerin olması olumlu bir şey.“
“Herkese Uygun Değil”
Diyabet (şeker Tip1 – Tip2 Dm) hastaları, hamileler, emziren anneler, aşırı iştahsızlık veya doymama gibi yeme bozukluğu olanlar, Kronik hastalıkları olanlar (tansiyon, böbrek bozuklukları gibi) bu diyeti yapmasın. Diyetisyen ve doktor kontrolünde uygulanabilir.
Bir sonraki tavsiye yazısını kaçırmamak için abone olun ve profilimi takip edin. Görüşmek üzere… ?
0 yorum