Diyet, eski zamanlardan beri uygulanan bir beslenme düzenidir. Aslında doğru ve sağlıklı beslenme anlamına gelse de çoğu zaman zayıflamak amacıyla kullanıyor. Yakın zamana kadar insanlar diyet yapmak için aç kalmaları gerektiğini sanıyordu. Günümüzde ise sık ve az yiyerek zayıflamanın keyfini sürüyorlar.
1820’ler de İngiliz Lor Byron kilo vermek için yemekten önce bir bardak suyun içine 3 yemek kaşığı sirke koyarak içmenin zayıflatacağını söylemişti. Sirkenin sindirimi hızlandırdığı doğru olsa da fazla kalorili bir besini yakması mümkün değildir. Diyet programlarındaki kürler yağ yakmıyor sadece vücudu hızlandırarak yağ yakımına destek oluyor.
1903’lü yıllarda Horace Fletcher tarafından geliştirilen bir diyetin sırrı her yiyeceği 32 kez çiğnemekten geçiyor. Çiğneyerek zayıflama, kulağa ilginç geliyor. Tokluk sinyali 15-20 dk da salgılandığını düşünürsek çok çiğnemenin yemek yemeyi yavaşlaması olumlu bir etki yaratabilir.
1930’lar da greyfurtun yağ yaktığı iddiası ortaya atılmıştı, bununla birlikte greyfurt diyetleri ortaya çıktı. Greyfurtun; zayıflama üzerindeki muhtemel etkisinin insülin hormonunu baskıladığı ileri sürülüyor. İnsülin baskılanınca kişi kendini tok hissediyor, daha az yemek yeme ihtiyacı duyuyor.
Günümüze geldiğimizde ise; az ve sık yemek yemek metabolizmayı canlı tuttuğu düşüncesi bu diyetleri daha popüler yaptı. Yeni nesil diyet planlarında en az 2 ara öğün olduğunu fark etmişsinizdir. Uzun süren açlıklarda metabolizma yavaşlarken kan şekerini de bir anda düşürdüğü için bir sonraki öğünde aşırı yemek yeme isteği başlıyor. Bir başka uzman görüşü ise çok sık yemenin insülin salınım metabolizmasını bozduğu yönündedir.
Son olarak şok diyetlere değinmek istiyorum. Bu diyetlerin doğru kullanıldığında olumlu etkileri olduğunu düşünüyorum. Fazla kalorili geçen bir günün ardından dengeleme amaçlı Detoks programı yapılabilir. Vücuttaki ödem ve toksinleri atmak için de kullanılabilir. Kaç gün uyguladığı çok önemlidir. Bu programları 1 hafta-10 günden fazla yapılmasına birçok uzman gibi karşıyım. Özellikle 1000 kalorini altındaki diyetler kesinlikle 3 günden fazla yapılmamalıdır.
Uzun süre detoks/şok diyet yapılmaz.
Uzun süre yetersiz kalori aldığınızda vücut metabolik görevlerini yapmak için yeterli enerjiyi bulamayabilir. Çalışma hızını azaltarak kendini korumak zorunda kalır. Yetersiz beslenme; vitamin, mineral yetersizliklerine de neden olur. Hastalanan ve yavaşlayan vücut kendini korumaya alarak kilo verimini durdurur.
0 yorum